Världsmästerskapen i drejning, Mondial Tornianti, Faenza, Italien
Under världsmästerskapen i drejning
i Faenza i Italien tar cylindrar och fat eller skålar form direkt inför publiken. Vartannat år lockas skickliga drejare från Italien och övriga världen till Faenza för att visa sina färdigheter vid drejskivan och mäta sina kunskaper i ett gammalt, anrikt hantverk. De tävlande möts i tekniska och estetiska klasser, och ska på bestämd tid forma den största skålen och den högsta cylindern av samma mängd lera under en jurys kritiska öga. Efter noggrann mätning läggs de tävlandes millimetrar samman, och världsmästartiteln i drejning går till den som får högst poäng. Bakom evenemanget står Ente Ceramica Faenza, en kulturförening grundad 1977 med syftet att verka för och utveckla workshops inom keramisk konst i Faenza kommun. Mästerskapen Mondial Tornianti ingår i det kommunala arrangemanget Argillà Italia.

Öppna Nordiska Drejarmästerskapen, Lidköping, Sverige
År 2019 hölls den senaste mästerskapen, åren därpå har tävlingen ställts in till följd av Covid 19-pandemin. I denna mästerskap tävlar deltagarna i tekniska grenar, högsta cylindern och vidaste fatet, och dessutom en ”estetisk drejning” där man efter drejning kan påverka objektet med formförändring och dekor. Mästerskapet hålls i två dagar, med kvalificeringstävlingar i teknikgrenar på fredagen och estetisk tävling och finaler i teknikgrenarna på lördagen.

Danmarksmästerskapen i drejning, Danmark
Hur stort fat kan man dreja av en klös med lera? Och hur hög kan en cylinder bli? Det ska vi ta reda på i september 2021 när keramiker och krukmakare från hela landet möts i Danmarksmästerskapen i friandsdrejning i Middelfart – ett evenemang som sätter ett traditionsrikt och levande hantverk i fokus. Mästerskapet går av stapeln i skulpturparken vid CLAY Keramikmuseum, där publiken får följa den spännande processen. De allra skickligaste kan faktiskt dreja ett fat med en diameter på över 70 cm i loppet av 20 minuter. Men leran är ett levande material – det finns alltid en risk att det går överstyr, även för en erfaren krukmakare! Tävlingen inleds under lördagen och finalerna går av stapeln på söndagen, då de tävlande även möts i en estetisk gren och själva får bestämma vad de ska dreja. Bakom evenemanget DM i Drejning står Dansk Pottemagerforening, grundad 1894. År 2021 arrangeras det för första gången på CLAY Keramikmuseum i Middelfart. De första mästerskapen hölls i Sønderborg 1989, och på senare år på Fussingø Slot.